Володимир Зеленскьий записав звернення до українців

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не дивлячись про те, що за вікном розквітає природа, 18 травня завжди буде днем у чорних тонах. Голова держави нагадав про страшні події. Його звернення до українців опублікував Офіс президента України.

Володимир Зеленський. Фото: скріншот YouTube-відео
Володимир Зеленський. Фото: скріншот YouTube-відео

Зеленський повідомив, що в 1944 році 18 травня почалася примусова депортація кримських татар. Тому, зараз у цю дату вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

Президент України підкреслив, що в цей день кожен українець розділяє біль разом з кримськими татарами. Він наголосив, що як в одній сім'ї сьогодні 40 мільйонів українців кажуть не "вони", а "ми".

Ті події, коли людей зі своїх домівок виганяли, щоб вивезти у чужий край за тисячі кілометрів від Батьківщини, неможливо забути. Лише через 45 років кримським татарам вдалося повернутися додому.

Однак, той Крим вже було важко впізнати, адже були зруйновані визначні місця, а історичні назви - змінені.

На жаль, ті події знов повторилися через 70 років. Через анексію Росією Криму кримські татари знову змушені полишати свої рідні місця. Ті, хто вирішили залишитися, постійно зазнають переслідувань, їх права порушуються.

Зеленський згадав строки з гімну кримськотатарського народу: "Я поклявся кров обмити з ран твоїх, народе мій…". Він вважає, що хоча пройшло 77 років з депортації кримських татар та російської анексії півострова, рани не загоїлися. У цьому не допомагає ні час, ані слова.

Президент України також повідомив про кроки, що були прийняті для підтримки кримських татар. Це затвердження Стратегії деокупації Криму та Сімферополю. На його думку, це треба було б зробити було ще 7 років назад.

Зеленський повідомив, що внесе до парламенту законопроєкт щодо корінних народів, щоб відновити та забезпечити своїми правами кримських татар.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Володимир Зеленський на День Європи зробив важливе повідомлення для українців.

Також ми писали, що Олена Зеленська поділилася планами доньки Олександри щодо отримання вищої освіти.

Нагадуємо, що Олена Зеленська розповіла, як виглядала державна дача до проведення ремонту, де зараз мешкає президент України з родиною.