Що можна та не можна робити в цей день?

10 травня в церковному календарі важлива дата - в цей день християне вшановують пам'ять священномученика Симеона. В народі нерідко кажуть Семен-день. Портал Стіна розповість, які з цим святом пов'язані традиції та заборони.

Природа. Фото: YouTube, скрін
Природа. Фото: YouTube, скрін

Іменини 10 травня

В Семен-день іменини відзначають Георгій, Семен, Єгор, Іван, Микола, Павло, Петро, Сергій, Анастасія, Марія. Обов'язково привітайте своїх рідних!

Традиції

Наші предки пов'язували цей день з нечистими силами. Вважалося, що вони будуть будь-яким способом намагатися дістатися людини. Через це не можна 10 травня підбирати тварин (собак, котів тощо). Вважається, що саме так нечисті сили зможуть прийти до людини. Якщо вже знайшли кошеня, то просто погодуйте його, а заберіть - наступного дня.

Що не можна робити в Семен-день:

  • Сидіти вдома - навіть, якщо ви погано себе почуваєте, то краще хоча б декілька хвилин подихати свіжим повітрям;
  • Сваритися з людиною, яка захворіла;
  • Підбирати тваринок.

Прикмети 10 травня:

  • Якщо по небу швидко йдуть хмари, то скоро буде негода;
  • Якщо в цей день піде сильний дощ, то влітку буде вдалий врожай;
  • Якщо ви чуєте, як кричить сова, то вже скоро буде похолодання;
  • Якщо трава зранку була суха, то чекайте дощ вже ввечері;
  • Якщо зранку ясна погода, а вже в день з'явилися хмари, то варто приготуватися до повернення морозів.

Тільки варто нагадати, що якщо ви вже вирішили прислухатися до прикмети та обов'язково прогулятися, то не варто забувати про соціальну дистанцію та захисні маски. Адже свята та прикмети можуть бути різними, але пандемія коронавірусної інфекції ще остаточно з країни не пішла.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що експерти поділилися посівним календарем на травень. Стало відомо, коли не варто працювати в саду та на городі.

Також повідомлялося, що народний синоптик розповів, яким буде літо цього року. За словами експерта, варто очікувати і грозові дощі, і сильну спеку.

Крім того, синоптики поділилися детальним прогнозом на травень. Стало відомо, яка буде погода цього місяця.